Najlepszy sos grzybowy robiła moja babcia. Sekret to jeden dodatek
Przepis na sos grzybowy mojej babci to kuchnia prosta i smaczna. Taki sos grzybowy z leśnych grzybów jedliśmy po każdym udanym grzybobraniu. Nie trzeba było nic więcej: ziemniaki, sos grzybowy i prosty dodatek typu ogórek kiszony. Kiedy babci nie ma już z nami, uwielbiam wracać do tego przepisu nie tylko ze względu na sentymenty. Ten sos smakuje każdemu, kto skosztował.
Jak zrobić sos grzybowy?
Sos z leśnych grzybów można zrobić z dowolnych grzybów leśnych. To też sprawia, że za każdym razem, w zależności od tego, co przyniesiesz w koszyku, będzie nieco inaczej smakował. Ja lubię wrzucić do sosu miks różnych grzybów: idealnie, jeśli na patelni znajdzie się choć jeden prawdziwek, kilka podgrzybków, maślaki i kozaki. Pod koniec sezonu robię sos z pysznymi opieńkami, które uwielbiam w tej wersji.
Najpierw trzeba na patelni zeszklić cebulę, potem już dodać grzyby. Ja zawsze wrzucam je bezpośrednio na patelnię i tak robiła moja babcia (ale wiem, że niektórzy obgotowują wcześniej grzyby, dlatego zwracam uwagę na ten etap). Jeśli grzyby są bardzo suche, można je podlać odrobiną wody, zwykle jednak nie ma takiej potrzeby.
Sos mojej babci zawsze był sosem ze śmietaną, którą dodawała do grzybów już na sam koniec. To był znak rozpoznawczy jej sosu, bo ta śmietana była obowiązkowa. Może to być zwykła śmietana osiemnastka, ale jeśli lubisz delikatne, kremowe smaki, można dodać także śmietankę kremówkę.
Rada: jeśli mam akurat pod ręką świeże zioła, lubię dodać do sosu także odrobinę tymianku albo natki pietruszki. To dodaje nieco świeżości całemu daniu. Sos można posypać świeżą zieleniną już na talerzu, może to być koperek, szczypiorek lub natka pietruszki.
Przepis: Sos z grzybów leśnych
Pomysł na pyszny sos do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 296 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg leśnych grzybów
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka śmietany 18%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówGrzyby oczyść i pokrój, cebulę posiekaj.
- Robienie sosuNa patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Smaż krótko, tylko aż się cebula zeszkli. Dodaj grzyby, wymieszaj i smaż kilka minut, dodaj masło, dopraw grzyby solą i pieprzem. Przykryj i duś ok. 20 minut, co jakiś czas mieszaj (w razie potrzeby można odrobinę podlać wodą). Po tym czasie dodaj śmietanę, wymieszaj, dopraw jeszcze do smaku, jeśli trzeba i gotuj całość 5 minut.
Jak podawać sos z grzybów leśnych?
Jak już wcześniej pisałam, u nas taki sos jest najczęściej serwowany z ziemniakami i ogórkiem kiszonym, dokładnie tak, jak u babci. Ale nie jest to jedyna możliwość. Sos świetnie pasuje do kaszy gryczanej, klusek czy kopytek. Może być też podawany jako dodatek do mięs, np. kotletów w panierce. Świetnie sprawdzi się do polania placków ziemniaczanych czy naleśników z mięsnym farszem.